Skuplji dinarski zajmovi

Bez autora
Jan 19 2011

Podizanje referentne kamatne stope i manje subvencije neće suzbiti inflaciju, što je namera države, ali hoće poskupeti dinarske zajmove i zaustaviti pad ostalih kamata. Znajući da se inflacija prošle godine otela kontroli, Vlada i Narodna banka Srbije nisu dangubile. Već početkom januara, kreatori fiskalne i monetarne politike su doneli mere koje bi trebalo da ograniče rast cena. Guverner NBS Dejan Šoškić čak je najavio i mogućnost restriktivnije politike obaveznih rezervi banaka, a sve kako bi se inflacija vratila u predviđene okvire od 4,5 plus, minus 1,5 odsto. U Udruženju banaka Srbije tvrde, međutim, da bi ovakve mere mogle naneti više štete nego koristi. Veća referentna stopa će sigurno poskupeti dinarske kredite, a Narodna banka će teško ostvariti očekivano slabljenje inflacije.

Skuplji dinarski zajmoviPodizanje referentne kamatne stope i manje subvencije neće suzbiti inflaciju, što je namera države, ali hoće poskupeti dinarske zajmove i zaustaviti pad ostalih kamata, ocenio je za “Blic” generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Znajući da se inflacija prošle godine otela kontroli, Vlada i Narodna banka Srbije nisu dangubile. Već početkom januara, kreatori fiskalne i monetarne politike su doneli mere koje bi trebalo da ograniče rast cena. Guverner NBS Dejan Šoškić čak je najavio i mogućnost restriktivnije politike obaveznih rezervi banaka, a sve kako bi se inflacija vratila u predviđene okvire od 4,5 plus, minus 1,5 odsto.

U Udruženju banaka Srbije tvrde, međutim, da bi ovakve mere mogle naneti više štete nego koristi.

- Veća referentna stopa će sigurno poskupeti dinarske kredite, a Narodna banka će teško ostvariti očekivano slabljenje inflacije. Naše cene ne rastu zbog prekomerne tražnje na tržištu već zbog troškova, niske produktivnosti i konkurentnosti i zavisnosti od uvoza i zato je novim merama teško suzbiti inflaciju - rekao je Dugalić.

Prema podacima Kreditnog biroa, porasla je zaduženost po stanovniku sa 661 evro u 2009. na 749 evra u 2010. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik